Bel ons: 073-8505302 of 020-3044360 | info@boomadviesnederland.nl

Bijzondere verplanting beukenbomen Amsterdam

Opdrachtgever:

Projectenbureau Amsterdam

Periode:

maart 2014

Opdracht:

Verplanten twee Beuken


Informatie

Vanwege de aanleg van een parkeergarage aan de Amsteldijk in Amsterdam, ontstond een situatie waarin er voor twee indrukwekkende beukenbomen geen plaats meer was. Omdat deze bomen in het verleden geschonken zijn door een Koninklijke kweker en een van de beuken als eerste boom in het Vondelpark op een fundatie geplant is, werd besloten om de bomen te verplanten. Boomadvies Nederland werd gevraagd om de complexe verplaatsing uit te voeren. Met een spectaculaire verplanting door de lucht, over het water en per wegtransport als resultaat.

Na gedegen onderzoek bleken de kluiten van beide bomen plat en breed. Daardoor konden de bomen niet horizontaal vervoerd worden. Andere factoren waarmee rekening gehouden moest worden waren tramdraden, stoplichten en de straatverlichting boven de weg. Uiteindelijk leidden al deze factoren tot een bijzonder transport van beide bomen.

Het transport begon met een 450 ton telekraan die de bomen verticaal door de lucht over de Amsteldijk transporteerde en ze op een vrachtboot plaatste. Na 30 minuten varen, waarbij onder andere de Berlagebrug gepasseerd werd, werden de bomen staand op een trailer gehesen en vastgezet. Onder begeleiding werden de bomen tegen het verkeer in naar hun eindbestemming en nieuwe standplaats naast de Utrechtsebrug getransporteerd. De bomen hebben de verplanting goed doorstaan en zijn daarmee een blijvend onderdeel van het rijke Amsterdamse bomenbestand.

Meer informatie?