Bel ons: 073-8505302 of 020-3044360 | info@boomadviesnederland.nl

Feromoonvallen in de kastanjebomen weer verwijderd
01 Nov

De vallen ter bestrijding van de kastanjemineermot zijn deze week weer uit de kastanjebomen verwijderd. In opdracht van Boomadvies Nederland zijn de vallen in april op een aantal locaties in Amsterdam opgehangen. Met wederom een goede oogst: er zijn veel motjes gevangen, waardoor de kastanjes minder last van bladschade hebben gehad.

De feromoonvallen (een soort bekers) hangen in de kruin van de kastanjes. De geurstoffen van de feromonen lokken de motjes naar zich toe, terwijl het zeepwater op de bodem ervoor zorgt dat ze verdrinken. Een groot gedeelte van de mannetjes wordt zo weggevangen. De vrouwelijke motten zijn minder goede vliegers en bewegen zich met name via de stam. Deze motten zijn afgevangen door een boomlijmband om de stam heen te wikkelen.

De larven van de kastanjemineermot veroorzaken de problemen. Deze vreten gangen in het blad, waardoor het blad vroeg in het jaar verkleurt en snel uitvalt. Bij zwaar aangetaste bomen begint dit al in de vroege nazomer. Het gevolg is een verslechterde conditie van de kastanjes, waardoor deze vatbaarder wordt voor andere aantastingen.

Meer informatie?